Onderhoud van houten vloeren; Hoe gaat het in zijn werk?

In principe heeft een houten vloer anders dan wat veel mensen denken niet heel veel onderhoud nodig. Toch is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Want om uw vloer zo mooi mogelijk te houden is een klein beetje onderhoud va houten vloeren belangrijk. Op deze manier blijft u vloer er als nieuw uitzien en gaat hij een leven lang mee!

Om te beginnen is het verstandig uw vloer geregeld te stof wissen en stofzuigen. Op deze manier verwijderd u stof en vuil die krasjes in uw vloer kunnen veroorzaken. Daarnaast kunt u op zijn tijd de vloer licht vochtig reinigen door hem te moppen of te dweilen.  Hiermee verwijderd u vuil en voed u tegelijkertijd het hout. Let er wel op dat voor het schoonmaken van uw houten vloer speciale reinigingsmiddelen bestaan die het vuil verwijderen maar de toplaag niet aantasten. Ga dus niet zomaar aan de gang met huis tuin en keuken vloerreinigers of allesreinigers. Ook bij verschillende afwerkingen zoals bv olie of lak horen weer andere onderhoudsmiddelen.

Lichte slijtage bijwerken hoort ook bij het onderhoud van houten vloeren

Mocht er op een gegeven moment op plekken die men veel belast zoals de vloer langs het aanrecht of de vloer in de zithoek wat slijtage plekken zichtbaar worden dan kunt u dat gaan behandelen met een onderhoudsolie. Op deze manier wordt er op de betreffende plekken een nieuwe beschermlaag aangebracht zodat dit niet verder gaat slijten. Om deze plekken opnieuw te voorzien van bescherming. Na de behandeling kunt u de vloer pas na 14 dagen weer dweilen. Lees onderaan deze pagina een uitgebreide gebruiksaanwijzing voor het oliën en schoonmaken van uw vloer.

Ondanks dat u uw best doet u vloer zo goed mogelijk te onderhouden zal op den duur u vloer gaan slijten. Hout is een immers een natuurproduct. Maar ook daarvoor zijn oplossingen. U kunt besluiten om uw vloer te laten renoveren. Dan wordt uw vloer geschuurd en weer afgewerkt in een kleur naar wens! Op deze manier kan hij er dan weer jaren tegenaan.

Is uw vloer op dit moment toe aan een complete opknapbeurt neem dan vrijblijvend contact met ons op via info@elkwood.nl of via 0513 22 60 15. Dan kijken we wat wij voor u kunnen betekenen.

Heeft u nog geen geschikte onderhoudsproducten voor uw vloer? Geen probleem. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Wij hebben voor bijna elke vloer geschikte onderhoudsproducten. Bel of mail ons voor een passend onderhoudsadvies via info@elkwood.nl of op 0513 22 60 15

Houdt u er wel rekening mee dat het onderhoudsadvies welke gegeven is door de producent van uw laminaat-, pvc- of houtenvloer preferent is aan het onderhoudsadvies wat Horeca Vloeren Nederland u aanbiedt.

Onderaan de pagina treft u een gebruiksaanwijzing voor het oliën of zepen van uw houten vloer.

Wij leveren de volgende onderhoudsmiddelen

Onderhoudsmiddel zeep naturel
Onderhoud van vloeren zeep wit
Onderhoud van vloeren Olie naturel
Onderhoudsmiddelen olie wit
Onderhoudsmiddelen intensief reiniger

Onderhouden van uw geoliede houten vloer met natuurzeep naturel of wit

Elkwood Natuurzeep naturel of wit is ideaal voor de reiniging en onderhoud van geoliede en met zeep behandelde oppervlakten. De olieachtige natuurzeep vormt een beschermende film van kokos- en sojavetten op de vloer.

Gebruiksaanwijzing: Gebruik een mop of dweil. Vul één emmer met 5 liter (warm) water. Vul een andere emmer met 5 liter (warm) water en 125 ml. Elkwood Natuurzeep. De zeep vooraf goed schudden! Gebruik, als u de vloer voor de eerste keer reinigt een dubbele dosis zeep. Dompel een mop/dweil onder in het zeepwater. Wring de mop/dweil half uit. Wis enkele vierkante meters vloer met de vochtige mop/dweil. Laat het zeepwater kortstondig op de vloer inwerken om het vuil op te lossen. Spoel de mop/dweil grondig uit in het schone spoelwater en daarna krachtig droog wringen. Neem met de schone, droge mop/dweil het los geweekte vuil op. Spoel de mop/dweil opnieuw uit in het spoelwater. Herhaal deze stappen tot de hele vloer gereinigd is. Vervang spoelwater eventueel tussentijds. Dweil uw vloer nooit na met schoon water! Tijdens de droogtijd van ongeveer 15 minuten de vloer niet betreden. Let op! gebruik geen microvezels.

  • Bewaren: Veilig opslaan, buiten het bereik van kinderen houden, niet blootstellen aan warmte en vorstvrij bewaren.
  • Afval: Lege cans en resten deponeren in overeenstemming met de lokale voorschriften.
  • Samenstelling: Kokos- en sojavetten, tensiden, pigment in natuurzeep wit.
  • Verbruik: 320-400 m²/liter.

Onderhouden van uw geoliede houten vloer met onderhoudsolie

Elkwood Onderhoudsolie kan worden gebruikt om alle geoliede houten oppervlakten op te frissen en te onderhouden en is in het bijzonder geschikt voor het regelmatig onderhoud van geoliede houten vloeren.

Gebruiksaanwijzing: Reinig de vloer met Elkwood Intensief Houtreiniger en laat de vloer minstens 8 uur drogen. De flacon Onderhoudsolie grondig schudden. Breng ongeveer 1 dl Onderhoudsolie per 4 m² aan met een pad, verfroller of katoenen doek. Voor grotere oppervlakten kunt u een één schijfs-machine gebruiken. Het is belangrijk dat de onderhoudsolie zorgvuldig in het hout gewreven wordt. Blijf wrijven tot het hout verzadigd lijkt en het oppervlak er gelijkmatig uitziet. De vloer met droge, schone katoenen doeken droogwrijven alvorens het volgende af te werken vloeroppervlak te behandelen. De vloer mag er niet nat uitzien en na het droogwrijven mag er geen overtollige olie achterblijven op het oppervlak. Wanneer er een één schijfs-machine gebruikt wordt zal de vloer na ca. 4 uur bij 20˚ voor verhard zijn en mag hij voorzichtig in gebruik genomen worden. Een handmatig ingewreven vloer mag na 24 uur in gebruik genomen worden. Stel de vloer niet bloot aan water tijdens de verhardingstijd. U reinigt en onderhoudt de vloer met Elkwood Onderhoudszeep.

Gevaar voor zelfontbranding: Gezien het gevaar voor zelfontbranding dient u schuurstof en oliedoeken met water te doordrenken. Na gebruik in een goed gesloten container opbergen en afvoeren.

  • Bewaren: Veilig opslaan, buiten het bereik van kinderen houden, niet blootstellen aan warmte en vorstvrij bewaren.
  • Afval: Lege cans en resten deponeren in overeenstemming met de lokale voorschriften.
  • Samenstelling: plantaardige oliebestanddelen, isoparafinne, pigmenten. Bevat Cobalt bis (2-ethylhexanoate).
  • Kan een allergische reactie veroorzaken.
  • VOC: dit product bevat maximaal 40 g VOC/liter.
  • Verbruik: 30-40 m²/liter.

Moet uw vloer ook onderhouden worden?